Een coaching gesprek beslaat meestal 1 ½ tot 2 uur en is gericht op de individuele vraag/onderwerp.
Een bedrijfsplan schrijven.
Op een leerwerkbedrijf/zorgboerderij is het van belang een balans te vinden tussen 1) het bieden van goede zorg aan de deelnemers, 2) een mooi agrarisch product en 3) een financieel gezond bedrijf.
Het schrijven van een bedrijfsplan is een goede manier om zicht te krijgen op alle drie de facetten van het bedrijf. Zo krijgt u grip op de resultaten van het voorgaande jaar en kunt u gerichter beslissingen nemen voor de toekomst, een visie ontwikkelen en zicht houden op de voortgang. Tijdens de cursus leert u een bedrijfsplan te maken van uw startende of al jaren draaiende leerwerkbedrijf/zorgboerderij.
Het accent van deze cursus zal vooral liggen op de inhoud van het bedrijfsplan. Het is belangrijk dat de zorgboer(in) kan verwoorden welke zorg-, werk- en leermogelijkheden er aangeboden kunnen worden; zowel naar de deelnemers als naar verwijzers en gemeenteambtenaren.
In de inleiding van een bedrijfsplan wordt helder geformuleerd welk zorgproduct er afgenomen kan worden door deelnemers. Waar onderscheidt deze zorgboerderij/leerwerkbedrijf zich in van anderen?
In de beschrijvingen van de verschillende bedrijfstakken wordt per bedrijfstak helder beschreven welke zorgresultaten en welke bedrijfsresultaten er zijn. Na analyse van de zorg- en bedrijfsresultaten is het mogelijk om tot aanpassingen te komen. Met als doel een gunstige omgeving voor zorgklanten binnen efficiënt draaiende bedrijfstakken.
Voor deze cursus is het handig tijd in te ruimen voor huiswerk.
Duur: 2 dagdelen.
Deelnemers: 4 tot 8 personen.
Methodiek van een Leerwerkbedrijf.
Een leer werkbedrijf/zorgboerderij biedt deelnemers de mogelijkheid om planmatig aan de slag te gaan met het aanleren van vakmatige- en werknemersvaardigheden.
Het MTU-Traject (Meten, Trainen en Uitvoeren) is een proces van cyclisch leren.
Het MTU-Traject wordt ingezet om het voor de zorgboer en de deelnemer inzichtelijk te maken waar mogelijkheden liggen en om daar op een goede manier bij aan te sluiten. Het is niet belangrijk wat de deelnemer nog niet kan, het is belangrijk wat hij al wel kan. Door te benadrukken wat de deelnemer wel kan, wordt hij gestimuleerd om meer vaardigheden te willen leren. Dit heeft als resultaat dat hij ervaart dat hij meer kan, waardoor de motivatie om weer nieuwe vaardigheden te leren toeneemt. Het MTU-traject leidt daarmee tot ‘een proces van cyclisch leren’.
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod;
- Je zorgboerderij inrichten als leer- werkbedrijf
- Inzetten van leertrajecten
- Methodiek van leer- werktraject
- Leercondities en leeromstandigheden
- Vaardigheden als trainer/coach
- Opzetten portfolio t.g.v. kandidaat leer- werktraject
Er zit wel wat huiswerk aan vast voor de cursisten, want we willen de portfolio map in de basis klaar hebben na de cursus, dan kan er mee gewerkt worden.
Met de portfolio in de hand heb je goed presentatiemateriaal in handen naar nieuwe klanten, gemeentes (WMO) en zorginstellingen.
Duur: 4 dagdelen
Deelnemers: 4 tot 12 personen.
Het jaarrond activiteiten organiseren op de zorgboerderij.
Het agrarisch bedrijf kent een cyclus van werkzaamheden. De seizoenen brengen daarbij ook hun eigen klussen mee. Het is een kunst om deze activiteiten te vertalen naar de individuele client. Klussen bedenken tijdens de wintermaanden is soms ook een uitdaging.
Zet de verschillende materialen, dieren, ruimtes en de omgeving van de zorgboerderij in binnen verschillende activiteitenreeksen en in alle seizoenen. Haal alle mogelijkheden uit de aanwezige ingrediënten die het zorgbedrijf heeft het jaar rond.
Breng de deelnemers op leerzame wijze in productieve beweging. Haal de kracht uit de zorgboerderij/leer- werkbedrijf ten gunste van de deelnemers en de bedrijfsresultaten. Zet de verschillende activiteitenreeksen in voor het aanleren van vakmatige –en werknemers vaardigheden .
In de trainingsworkshop leer je hoe je dieren en planten kunt inzetten voor een gevarieerd jaarrond programma. Met als doel dat er op maat van de individuele deelnemer er een aantrekkelijk aanbod is.
Het is een trainingsworkshop van ontdekken, durven doen, ervaren, kijken naar en leren van elkaar. Met nieuwe inspiratie om jezelf en de deelnemer weer vol energie in beweging te krijgen.
Duur: 2 dagdelen
Deelnemers: 4 tot 12 personen.